Favre-Racouchot syndroom

Wat is de ziekte van Favre-Racouchot?

Solaire comedonen zijn mee-eters die vooral voorkomen bij oudere mensen (boven de 60 jaar) met een blanke huid. De term “solair” duidt erop dat deze mee-eters waarschijnlijk zijn ontstaan door jarenlang onbeschermde blootstelling aan de zon. Meestal treffen ze mannen. Andere medische termen zijn de “ziekte van Favre-Racouchot” of “elastoïdosis cutis cystica et comedonica.”

Hoe ontstaat de ziekte van Favre-Racouchot?

Solaire comedonen worden vermoedelijk veroorzaakt door langdurige blootstelling van de huid aan UV-stralen, vooral bij mensen die gedurende vele jaren onbeschermd aan de zon zijn blootgesteld. Deze huidafwijkingen worden vaak waargenomen bij mannen met een buitenberoep, en er zijn aanwijzingen dat roken ook een rol kan spelen.

Hoe ziet de ziekte van Favre-Racouchot eruit?

Op de aan zon blootgestelde delen van het lichaam, met name in het gezicht, de hals en de nek, verschijnen meerdere mee-eters, zowel zwart als geelwit. Kenmerkend is ook dat de overige huid verdikt, stug, rimpelig aanvoelt en een gelige verkleuring vertoont. Dit laatste staat bekend als “solaire elastose” en wordt ook veroorzaakt door langdurige blootstelling aan UV-straling. De combinatie van mee-eters en solaire elastose wordt ook wel de ziekte van Favre-Racouchot genoemd.

Hoe wordt de diagnose van de ziekte van Favre-Racouchot gesteld?

De diagnose wordt visueel gesteld, op basis van uiterlijke kenmerken.

Wat is de behandeling van de ziekte van Favre-Racouchot?

1. Vitamine A zuurcrème: Deze crème kan op doktersrecept verkregen worden en wordt 1-2 keer per dag op de plekjes aangebracht. Het veroorzaakt een lichte schilfering van de huid, waarna de mee-eters worden afgestoten.
2. Lasertherapie: Dit is een kostbare oplossing maar kan effectief zijn. Vaak wordt gekozen voor een gefractioneerde CO2 laser.
3. Het uitlepelen van de mee-eters: Deze behandeling wordt uitgevoerd door een huidtherapeute.

Wat kunt u zelf doen aan de ziekte van Favre-Racouchot?

– Mee-eters niet zelf uitdrukken.
– Dagelijks de huid reinigen: Gebruik milde zeep en water. Eenmaal per week scrubben met een scrubcrème kan de huid gladder maken.
– Bescherm de huid: Bij felle zon blootstelling is het belangrijk de huid te beschermen met zonnebrandcrème.

Gaat de ziekte van Favre-Racouchot vanzelf over?

De mee-eters zijn hardnekkig en keren vaak terug na behandeling. Ze zullen nooit vanzelf verdwijnen.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist. | https://247dermatologist.com