Haaruitval (oorzaken van kaalheid)

Haaruitval, Haarverlies, Kaalheid

Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica betekent dat u een deel van uw haar verliest. Zowel mannen als vrouwen kunnen alopecia androgenetica krijgen. Bij mannen wordt alopecia androgenetica ook wel ‘haarverlies volgens het mannelijk patroon (male pattern hair loss)’ genoemd. Bij vrouwen heet dit ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon (female pattern hair loss)’.

Hoe krijgt u alopecia androgenetica?

Aanleg speelt een grote rol. Als u geboren wordt, kunt u al aanleg voor alopecia androgenetica hebben.

Hoe ziet alopecia androgenetica eruit?

Bij mannen wordt de voorkant van het hoofd steeds kaler, met kale plekken aan de zijkanten. Daarna wordt het bovenop het hoofd steeds kaler. Het kaal worden breidt zich uit totdat bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over. Op het plaatje op de laatste bladzijde van deze folder kunt u zien hoe het hoofd van mannen eruit kan gaan zien.

Bij vrouwen wordt het haar in het midden van het hoofd dunner, waardoor de huid van het hoofd zichtbaar wordt door de haren heen. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken. Aan de voorkant blijft het haar zitten.

Hoe weet uw arts of u alopecia androgenetica heeft?

Bij mannen is alopecia androgenetica meestal direct duidelijk zichtbaar. Bij vrouwen is soms verder onderzoek nodig.

Moet u behandeld worden voor alopecia androgenetica?

Nee, omdat alopecia androgenetica geen ziekte is, is behandeling niet noodzakelijk.

Is er wel een behandeling voor alopecia androgenetica?

Ja, er zijn een paar mogelijkheden, maar het is nog niet mogelijk om het probleem van kaal worden definitief op te lossen.

Welke behandelingen van alopecia androgenetica zijn er?

Er is een behandeling met een vloeistof die u op uw hoofd moet smeren. Er is ook een behandeling met tabletten die u moet innemen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd mogen deze tabletten niet gebruiken.

Behandeling met een vloeistof

Als uw arts u een vloeistof voorschrijft om op uw hoofd te smeren, krijgt u minoxidil lotion. Deze vloeistof kan ervoor zorgen dat er minder haar uitvalt. U moet de vloeistof twee keer per dag op de huid van uw hoofd smeren. Soms kan het smeren van de vloeistof irritatie op uw hoofd veroorzaken. U moet gedurende zes maanden lang uw hoofd met deze vloeistof insmeren. Pas na deze zes maanden is te zien of het smeren heeft geholpen. Als u stopt met het aanbrengen van de vloeistof op de huid van uw hoofd, valt uw haar weer uit.

Behandeling met tabletten

Alleen bij mannen helpen tabletten. Door het gebruik van deze tabletten moet het uitvallen van de haren stoppen. Bij ongeveer een derde van de mannen groeien er ook weer haren terug. Als u stopt met de behandeling, valt het haar weer uit. Bij vrouwen is niet aangetoond dat tabletten werken.

Overige behandelingen

Er zijn veel andere behandelingen die worden ingezet bij de behandeling van alopecia androgenetica, maar waarvan de werkzaamheid in studies nog niet is aangetoond. Voorbeelden hiervan zijn plasma-injecties en low-level-laser.

Wat kunt u doen om kale plekken te bedekken?

Haartransplantatie

Op de afbeeldingen hieronder kunt u zien dat bij mannen altijd nog een krans met haar op het hoofd blijft bestaan. Ook vrouwen behouden haar op hun hoofd. Het is mogelijk om de haren van uw achterhoofd naar voren te laten verplaatsen. Dit heet een haartransplantatie. Het haar dat op deze manier opnieuw op uw hoofd wordt geplant, zal niet uitvallen. Deze behandeling moet u zelf betalen.

Pruik

Een pruik is voor sommigen een goede oplossing. Een pruik draagt u over het bestaande haar. Het is ook mogelijk om een klein stukje haar (een haarstukje) op de kale plek te laten aanbrengen. Dit haarstukje wordt dan in het nog overgebleven haar verwerkt. Meestal betaalt uw ziektekostenverzekeraar een deel van de kosten bij vrouwen. In ieder geval moet u een deel zelf betalen.

Camouflage

Het kleuren van de hoofdhuid met haarverf kan goede cosmetische resultaten geven.

Wat kunt u zelf nog doen?

Sommige mensen ervaren door het verlies van hun haar minder zelfvertrouwen. Als u hier last van heeft, is het belangrijk dat u hierover met uw arts praat. Uw arts kan u verder helpen om de juiste hulp te krijgen om hier beter mee om te leren gaan.

Meer informatie

Er is een patiëntenvereniging voor alopecia androgenetica patiënten: https://www.alopecia-vereniging.nl/

Mannen worden aan de voorkant van hun hoofd steeds meer kaal. Ook komen er kale plekken aan de zijkanten van hun hoofd. Hierna wordt het hoofd bovenop steeds meer kaal. Het kaal worden van het hoofd breidt zich steeds verder uit tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over. Op onderstaand plaatje kunt u zien hoe het hoofd van mannen eruit kan gaan zien.

Bij vrouwen wordt het haar midden op het hoofd dunner. Hierdoor ziet u de huid van het hoofd door de haren heen. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken. Aan de voorkant blijft het haar zitten.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist.


*Bron Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).