Constitutioneel Eczeem

Constitutioneel eczeem (CE) is een veelvoorkomende vorm van eczeem, ook bekend als atopisch eczeem of dauwworm. Hier zijn vragen en antwoorden over CE:

Wat is constitutioneel eczeem (CE)?
Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem die vaak voorkomt en meestal begint voor het eerste levensjaar. Het wordt gekenmerkt door jeuk en gaat vaak samen met aanleg voor hooikoorts, astma en voedselallergie, wat erfelijk is. Hoewel het bij veel kinderen vanzelf verdwijnt, blijft de aanleg bestaan en kan het later terugkeren.

Hoe ziet CE eruit en welke klachten geeft het?
CE veroorzaakt roodheid, bultjes, schilfering en soms blaasjes op de huid. De huid voelt vaak droog en ruw aan. Jeuk is een veelvoorkomend symptoom, wat leidt tot krabwondjes. Het kan op elke leeftijd beginnen en op verschillende delen van het lichaam voorkomen. Bij baby’s staat het ook bekend als dauwworm.

Is CE besmettelijk?
Nee, CE is niet besmettelijk. Het is belangrijk om dit aan anderen te vertellen om onnodige vermijding te voorkomen.

Hoe wordt de diagnose van CE gesteld?
De diagnose wordt gesteld op basis van hoe de huid eruitziet, jeukklachten en de wisselende ernst. Erfelijke aanleg (atopie) speelt een rol, en allergieonderzoek is meestal niet nodig.

Welke behandelingen zijn er voor CE?
– Uitwendige behandeling: Gebruik van vette basiszalf/crème voor de droge huid en medicinale zalf/crème voor eczeemplekken.
– Lichttherapie: UV-licht kan ontstekingsreacties verminderen.
– Inwendige behandeling: Bij onvoldoende controle met zalf of lichttherapie kunnen medicijnen in tabletvorm worden voorgeschreven.

Is CE te genezen?
Symptomen zijn goed te behandelen, maar de aanleg blijft bestaan. CE kan terugkeren, maar is niet te genezen.

Wat kunt u zelf doen?
– Beperk factoren die jeuk en CE verergeren, zoals een droge huid, krabben, keuze van kleding, bescherming tegen irriterende stoffen, vermijden van stress, zwemmen met goede nazorg, etc.

Vooruitzichten:
Het beloop van CE varieert sterk. Bij veel kinderen verdwijnt het, terwijl het bij anderen kan aanhouden tot volwassenheid. Astma en hooikoorts kunnen zich ontwikkelen. Vroegtijdige melding van klachten aan de arts is belangrijk.