Laserbehandeling met een fractionele laser

Wat is een fractionele laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid beschadigd worden en welke niet. Dit betekent dat er niet 1 laserapparaat, maar meerdere laserapparaten voor verschillende behandelingen van de huid bestaan. Een laserbehandeling waarbij het laserlicht in duizenden kleine laserstralen wordt opgedeeld, noemt men een fractionele laserbehandeling.

Waarvoor worden fractionele lasers gebruikt?

Fractionele lasers worden gebruikt voor de behandeling van littekens (bijvoorbeeld na acne), behandeling van rimpels en door de zon beschadigde huid.

Hoe werkt een fractionele laser?

Op elke vierkante centimeter van de huid ontstaan honderden kleine gaatjes of wondjes. Dit komt doordat bij de fractionele laser de laserstraal in vele kleine laserstralen wordt opgedeeld. Deze gaatjes variëren van 0.1 mm tot 1 mm doorsnede. De huid tussen de gaatjes blijft gespaard waardoor genezing vrij snel verloopt. In en om de kleine gaatjes wordt na de behandeling nieuw bindweefsel aangemaakt. Dit kan de huid verbeteren.

Welke soorten fractionele lasers zijn er?

Er zijn 2 soorten fractionele lasers:
– De verdampende fractionele lasers (fractionele CO2 en fractionele Erbium: YAG laser) die vele kleine gaatjes in de huid branden.
– De niet-verdampende fractionele lasers die kleine ‘onderhuidse’ wondjes veroorzaken.

Een verdampende fractionele laser is vaak krachtiger en zal een sterker effect hebben dan een niet-verdampende laser. Het hangt van de huid en de afwijking af of voor een verdampende of niet-verdampende fractionele laser gekozen wordt. Het effect wordt ook bepaald door de sterkte van de gebruikte laserinstellingen.

Er bestaan veel verschillende merken van fractionele lasers en het is onduidelijk welk type de beste laser met de minste bijwerkingen is. In het algemeen geldt dat wanneer een krachtigere instelling of laser gebruikt wordt, het effect beter is maar er ook meer bijwerkingen zijn.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven.

De behandeling is matig tot erg pijnlijk, afhankelijk van de gebruikte instellingen en het type fractionele laser. Daarom wordt de te behandelen plek op uw huid meestal verdoofd met een crème of door injecties.

Hoeveel behandelingen met de fractionele laser zijn er nodig?

In het beste geval kunt u al met 2 behandelingen een duidelijke verbetering zien. Met minder krachtige instellingen zijn mogelijk meer dan 5 behandelingen nodig.

Wat zijn de bijwerkingen van een laserbehandeling?

Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.

Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:
– Het type laser.
– Uw huidskleur.
– De plek op uw lichaam.

Uw arts, of de persoon die u behandelt, zal de mogelijke bijwerkingen met u bespreken.

Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:
– Roodheid en zwelling van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen. Met name bij zeer krachtige instelling kunt u soms ook meerdere weken klachten hebben. Roodheid wat niet verdwijnt is zeldzaam.
– Blaasjes, blaren en puistjes zijn vrij zeldzaam en ontstaan door beschadiging of infectie van de huid door de laser. Indien dit ontstaat, moet u contact opnemen met uw behandelaar.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:
– Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht (zie het hoofdstukje ‘Wat kunt u zelf nog doen?’). Na krachtige behandeling worden regelmatig witte vlekken gezien. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de witte vlekken meestal. Soms verdwijnen de witte vlekken niet.
– Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen de donkere vlekken niet.
– Wonden en littekens zijn zeldzaam.

Kan iedereen worden behandeld met een fractionele laser?

Ja, maar als u een donkere huid heeft, heeft u meer kans op het ontstaan van lichte of donkere vlekken na de behandeling.

Wat kunt u zelf nog doen?

Als de behandelde huid in de zon komt, heeft u meer risico op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Vanaf 6 weken voor de behandeling tot 12 weken na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten zijn tegen de zon. Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.

Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.

Make-up, camouflage-crème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende zorgverzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, dan moet u het bedrag altijd zelf betalen.

Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling wel vergoed wordt, dan moet u nog wel rekening houden met uw ‘eigen risico’ dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Overig

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist. | https://247dermatologist.com

 

Keratoacanthoom

Wat is een Keratoacanthoom?

Een Keratoacanthoom is een snelgroeiende, bolvormige huidtumor die enkele centimeters groot kan worden. Hoewel het woord ‘tumor’ ernstig klinkt, kan het zowel goedaardig als mogelijk minder goedaardig zijn. Sommige experts vergelijken het met een plaveiselcelcarcinoom, een kwaadaardige huidtumor, maar beschouwen het als minder agressief. Anderen zien het als een milde variant van datzelfde carcinoom.

Ondanks de snelle groei is het zelden gevaarlijk. Er is een effectieve behandeling: het verwijderen van het Keratoacanthoom door middel van lokale verdoving en een eenvoudige schraaptechniek, gevolgd door elektrisch dichtschroeien.

Hoe ontstaat een Keratoacanthoom?

Een Keratoacanthoom ontstaat uit cellen van haarzakjes. Zonlichtschade aan het DNA speelt waarschijnlijk een rol, vooral op zonblootgestelde gebieden zoals het gezicht, de oren, armen en handen. Dit gebeurt meestal op oudere leeftijd (60+).

Symptomen en Diagnose

Symptomen zijn duidelijk: binnen enkele weken ontstaat een ronde zwelling op de huid, met mogelijk een hoornachtige prop in het midden. Gelukkig veroorzaakt het geen pijn, jeuk of bloedingen (tenzij het beschadigd wordt). Een dermatoloog kan de diagnose stellen op basis van kenmerken en groeisnelheid, en eventueel weefsel opsturen voor microscopisch onderzoek.

Behandeling en Vooruitzichten

De behandeling is eenvoudig: het Keratoacanthoom wordt onder lokale verdoving weggekrabd en de bodem wordt elektrisch dichtgeschroeid. Dit voorkomt bloedingen en recidive. Na de ingreep blijft een oppervlakkige wond achter, die in enkele weken dichtgroeit tot een acceptabel litteken.

De vooruitzichten zijn positief. Als het Keratoacanthoom volledig is verwijderd, komt het normaal gesproken niet terug. Mocht er toch een stukje zijn achtergebleven, kan dat alsnog worden verwijderd. Uiteindelijk ruimt het lichaam de zwelling zelf op.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist. | https://247dermatologist.com

 

Juveniele plantaire dermatose

Wat is juveniele plantaire dermatose?

Juveniele plantaire dermatose is een huidaandoening aan de voetzolen die vooral bij kinderen voorkomt. Het is een vervelende en chronische irritatie van de voeten, en het treft bijna uitsluitend kinderen. Andere namen voor deze aandoening zijn onder andere “atopische wintervoeten,” “voorvoet eczeem,” of “dermatitis plantaris sicca.” Het komt vooral voor bij kinderen die aanleg hebben voor allergieën, zoals kinderen met eczeem, hooikoorts, astma, of voedingsallergieën. De piekleeftijd waarop het begint, ligt tussen 4 en 7 jaar, en het komt zelden voor bij kinderen jonger dan 1 jaar.

Hoe ontstaat juveniele plantaire dermatose?

Juveniele plantaire dermatose wordt gezien als een lokale, chronische irritatiereactie aan de voeten. De meeste patiënten hebben atopisch eczeem of een gevoelige, droge huid. Enkele factoren die hierbij een grote rol spelen, zijn onder andere het dragen van (te) nauwsluitende synthetische schoenen, zoals rubberen laarzen in de wintermaanden, en het gebruik van niet-absorberende sokken, zoals sokken gemaakt van polyester of nylon. Dit leidt tot overmatig transpireren. Soms ervaren patiënten ook klachten aan de vingertoppen, vermoedelijk door het dragen van afsluitende handschoenen of wanten. Kortom, het constant vochtig worden en afdrogen van gevoelige huidgebieden leidt tot een chronische irritatiereactie.

Hoe ziet juveniele plantaire dermatose eruit?

De symptomen zijn vooral merkbaar tijdens de wintermaanden. Er is een bijna volledig symmetrische huidafwijking op delen van de voeten die in contact komen met de schoenen, zoals de bal van de voeten, de toppen van de tenen, en de hielen, terwijl de instap gespaard blijft. De aangetaste huid is droog, rood en schilferig. Later wordt de huid dun, wat leidt tot gemakkelijk ontstaan van (pijnlijke) kloofjes. Lopen kan ook pijnlijk zijn. De eerste afwijkingen treden meestal op aan de grote teen, en soms zijn ook de vingertoppen aangetast.

Hoe wordt de diagnose van juveniele plantaire dermatose gesteld?

In de meeste gevallen wordt de diagnose visueel gesteld. Soms kan het lijken op een voetschimmel, hoewel bij deze laatste de roodheid en schilfering nooit zo symmetrisch zijn. Om een contactallergie voor schoenen uit te sluiten, kan soms een allergietest worden uitgevoerd, de zogenaamde “plaktesten.”

Wat is de behandeling van juveniele plantaire dermatose?

Het is belangrijk om de voeten constant vet te houden. ‘s Ochtends voor schooltijd moeten de voeten worden ingevet, en zodra de sokken uitgaan bij thuiskomst, moeten de voeten opnieuw worden ingevet om uitdroging van bezwete voeten te voorkomen. Meestal schrijft de dermatoloog ook zalven voor die een hoornoplossend middel bevatten, zoals ureum of salicylzuur. Het gebruik van geparfumeerde of perubalsem bevattende zalven moet worden vermeden. Bij verergering kan een corticosteroïde crème worden voorgeschreven. In ernstige gevallen, met uitgebreide en pijnlijke kloofjes, wordt volledige bedrust aanbevolen, wat meestal binnen enkele dagen bijna volledig herstel oplevert.

Wat kunt u zelf doen aan juveniele plantaire dermatose?

Het is raadzaam om de voeten zo vet mogelijk te houden en overmatig zweten te voorkomen. Draag geen afsluitende schoenen, zoals rubberen laarzen, en synthetische sokken tijdens de winterperiode. Om zweet beter op te nemen, kunnen twee paar katoenen sokken over elkaar worden gedragen. In de zomermaanden is het goed om schoenen te dragen die de voeten goed kunnen laten ademen.

Gaat juveniele plantaire dermatose vanzelf over?

Ja, juveniele plantaire dermatose verdwijnt spontaan bij het begin van de adolescentie. De aandoening heeft een chronisch verloop, met verergeringen tijdens de wintermaanden die meestal 1 tot 2 weken duren en één keer per jaar optreden, maar soms ook 5 tot 10 keer. Overmatig zweten en het gebruik van synthetisch schoeisel worden dan vaak genoemd als uitlokkende factoren.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist. | https://247dermatologist.com

 

Ichthysosis (droge schilferende huid)

Wat is ichthyosis?
Ichthyosis is een verzamelnaam voor een aantal aangeboren huidaandoeningen, waarbij kenmerkend sprake is van een droge en schilferende huid met verdikking van de hoornlaag. De naam is afkomstig van het Griekse woord “ichthys,” wat vis betekent, omdat de ruwe huid van iemand met ichthyosis enige gelijkenis vertoont met die van een vis.

De belangrijkste vormen van ichthyosis zijn:

– Ichthyosis vulgaris
– X-gebonden (= geslachtsgebonden) recessieve ichthyosis
– Lamellaire ichthyosis
– Congenitale bulleuze ichthyosiforme erytrodermie

Hoe ontstaat ichthyosis?
De verstoring van het evenwicht tussen de aanmaak van nieuwe huidcellen en de afschilfering van dode huidcellen wordt aangestuurd door erfelijk materiaal, met inbegrip van genen. Bij ichthyosis vertonen deze genen afwijkingen, wat resulteert in een aangeboren aandoening.

Ichthyosis vulgaris is de meest voorkomende vorm, waarbij een specifiek enzym (profilaggrine) ontbreekt dat essentieel is voor normale verhoorning. Dit komt door een afwijkend gen dat autosomaal-dominant wordt overgeërfd, wat betekent dat ongeveer de helft van de kinderen van iemand met deze aandoening ook aan ichthyosis zal lijden.

X-gebonden recessieve ichthyosis komt alleen voor bij jongens en mannen, waarbij het ontbreken van een enzym (steroïdsulfatase) op het X-chromosoom de oorzaak is.

Lamellaire ichthyosis kent verschillende subtypen, sommige overerfd volgens een autosomaal-recessief patroon en een zeer zeldzaam autosomaal-dominant subtype.

Congenitale bulleuze ichthyosiforme erytrodermie wordt veroorzaakt door een erfelijke afwijking in genen van keratine-eiwitten en wordt autosomaal-dominant overgeërfd.

Naast deze vormen bestaan er nog zeldzamere vormen, en ichthyosis kan ook op latere leeftijd als niet-erfelijke aandoening ontstaan.

Wat zijn de symptomen van ichthyosis?
ICHTHYOSIS VULGARIS
De huidafwijkingen ontstaan doorgaans enkele maanden na de geboorte op de romp, armen en benen, met een grijze schilfering. De hele huid is droog, maar bepaalde gebieden zoals de oksels, elleboogsholten en knieholten blijven normaal. De symptomen verbeteren vaak in de zomer en verergeren in de winter, soms gepaard met constitutioneel eczeem.

X-GEBONDEN RECESSIEVE ICHTHYOSIS
Deze vorm komt alleen voor bij jongens en mannen, met bruine schilfering en opvallende huidafwijkingen in de nek. In ernstige gevallen kunnen donkerbruine, schubachtige verdikkingen aanwezig zijn. De hele huid is droog, inclusief oksels, elleboogsholten en knieholten. Het kan gepaard gaan met oogtroebelingen en bij jongens met niet-ingedaalde testikels.

LAMELLAIRE ICHTHYOSIS
Kan ernstig aanwezig zijn bij de geboorte als een gladde, strakke laag (collodion baby), gevolgd door grove schubben, donkerbruine schubben, gebarsten huid, rode huid en mogelijk nagelafwijkingen en verminderde haargroei.

CONGENITALE BULLEUZE ICHTHYOSIFORME ERYTRODERMIE
Bij de geboorte is de huid rood en vertoont oppervlakkige loslating of blaarvorming, gevolgd door een dikke verhoorning. Later kunnen blaren nog ontstaan, en de handpalmen en voetzolen kunnen verdikt zijn.

Is ichthyosis besmettelijk?
Nee, ichthyosis is niet besmettelijk.

Hoe wordt ichthyosis gediagnosticeerd?
De arts kan meestal aan de huid zien welke vorm van ichthyosis aanwezig is. Specifieke enzymtests in het bloed kunnen helpen bij de diagnose, zoals het meten van steroïdsulfatase voor X-gebonden recessieve ichthyosis.

Welke behandelingen zijn er voor ichthyosis?
Zalven, ureum bevattende crèmes en in sommige gevallen acitretine (capsules) worden gebruikt voor de behandeling van ichthyosis.

Is ichthyosis te genezen?
Helaas is ichthyosis niet te genezen, maar behandelingen kunnen helpen bij het verminderen van symptomen. Het beloop van de aandoening kan variëren, waarbij sommige vormen op latere leeftijd enige verbetering kunnen vertonen.

Wat kunt u zelf doen?
Om de huid minder droog te houden, is het belangrijk:

– Wees zuinig met zeep
– Douche niet te vaak, te heet of te lang
– Beperk het gebruik van baden
– Gebruik bad- en/of doucheolie
– Breng dagelijks een crème of zalf aan, voorgeschreven door uw dermatoloog

Voor mensen met ichthyosis in de familie is het aan te raden zich te laten voorlichten over de erfelijkheid van de aandoening. Bij ernstige vormen is genetisch advies raadzaam als er plannen zijn om kinderen te krijgen.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist. | https://247dermatologist.com

 

Haaruitval (oorzaken van kaalheid)

Haaruitval, Haarverlies, Kaalheid

Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica betekent dat u een deel van uw haar verliest. Zowel mannen als vrouwen kunnen alopecia androgenetica krijgen. Bij mannen wordt alopecia androgenetica ook wel ‘haarverlies volgens het mannelijk patroon (male pattern hair loss)’ genoemd. Bij vrouwen heet dit ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon (female pattern hair loss)’.

Hoe krijgt u alopecia androgenetica?

Aanleg speelt een grote rol. Als u geboren wordt, kunt u al aanleg voor alopecia androgenetica hebben.

Hoe ziet alopecia androgenetica eruit?

Bij mannen wordt de voorkant van het hoofd steeds kaler, met kale plekken aan de zijkanten. Daarna wordt het bovenop het hoofd steeds kaler. Het kaal worden breidt zich uit totdat bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over. Op het plaatje op de laatste bladzijde van deze folder kunt u zien hoe het hoofd van mannen eruit kan gaan zien.

Bij vrouwen wordt het haar in het midden van het hoofd dunner, waardoor de huid van het hoofd zichtbaar wordt door de haren heen. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken. Aan de voorkant blijft het haar zitten.

Hoe weet uw arts of u alopecia androgenetica heeft?

Bij mannen is alopecia androgenetica meestal direct duidelijk zichtbaar. Bij vrouwen is soms verder onderzoek nodig.

Moet u behandeld worden voor alopecia androgenetica?

Nee, omdat alopecia androgenetica geen ziekte is, is behandeling niet noodzakelijk.

Is er wel een behandeling voor alopecia androgenetica?

Ja, er zijn een paar mogelijkheden, maar het is nog niet mogelijk om het probleem van kaal worden definitief op te lossen.

Welke behandelingen van alopecia androgenetica zijn er?

Er is een behandeling met een vloeistof die u op uw hoofd moet smeren. Er is ook een behandeling met tabletten die u moet innemen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd mogen deze tabletten niet gebruiken.

Behandeling met een vloeistof

Als uw arts u een vloeistof voorschrijft om op uw hoofd te smeren, krijgt u minoxidil lotion. Deze vloeistof kan ervoor zorgen dat er minder haar uitvalt. U moet de vloeistof twee keer per dag op de huid van uw hoofd smeren. Soms kan het smeren van de vloeistof irritatie op uw hoofd veroorzaken. U moet gedurende zes maanden lang uw hoofd met deze vloeistof insmeren. Pas na deze zes maanden is te zien of het smeren heeft geholpen. Als u stopt met het aanbrengen van de vloeistof op de huid van uw hoofd, valt uw haar weer uit.

Behandeling met tabletten

Alleen bij mannen helpen tabletten. Door het gebruik van deze tabletten moet het uitvallen van de haren stoppen. Bij ongeveer een derde van de mannen groeien er ook weer haren terug. Als u stopt met de behandeling, valt het haar weer uit. Bij vrouwen is niet aangetoond dat tabletten werken.

Overige behandelingen

Er zijn veel andere behandelingen die worden ingezet bij de behandeling van alopecia androgenetica, maar waarvan de werkzaamheid in studies nog niet is aangetoond. Voorbeelden hiervan zijn plasma-injecties en low-level-laser.

Wat kunt u doen om kale plekken te bedekken?

Haartransplantatie

Op de afbeeldingen hieronder kunt u zien dat bij mannen altijd nog een krans met haar op het hoofd blijft bestaan. Ook vrouwen behouden haar op hun hoofd. Het is mogelijk om de haren van uw achterhoofd naar voren te laten verplaatsen. Dit heet een haartransplantatie. Het haar dat op deze manier opnieuw op uw hoofd wordt geplant, zal niet uitvallen. Deze behandeling moet u zelf betalen.

Pruik

Een pruik is voor sommigen een goede oplossing. Een pruik draagt u over het bestaande haar. Het is ook mogelijk om een klein stukje haar (een haarstukje) op de kale plek te laten aanbrengen. Dit haarstukje wordt dan in het nog overgebleven haar verwerkt. Meestal betaalt uw ziektekostenverzekeraar een deel van de kosten bij vrouwen. In ieder geval moet u een deel zelf betalen.

Camouflage

Het kleuren van de hoofdhuid met haarverf kan goede cosmetische resultaten geven.

Wat kunt u zelf nog doen?

Sommige mensen ervaren door het verlies van hun haar minder zelfvertrouwen. Als u hier last van heeft, is het belangrijk dat u hierover met uw arts praat. Uw arts kan u verder helpen om de juiste hulp te krijgen om hier beter mee om te leren gaan.

Meer informatie

Er is een patiëntenvereniging voor alopecia androgenetica patiënten: https://www.alopecia-vereniging.nl/

Mannen worden aan de voorkant van hun hoofd steeds meer kaal. Ook komen er kale plekken aan de zijkanten van hun hoofd. Hierna wordt het hoofd bovenop steeds meer kaal. Het kaal worden van het hoofd breidt zich steeds verder uit tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft altijd een krans van haar over. Op onderstaand plaatje kunt u zien hoe het hoofd van mannen eruit kan gaan zien.

Bij vrouwen wordt het haar midden op het hoofd dunner. Hierdoor ziet u de huid van het hoofd door de haren heen. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken. Aan de voorkant blijft het haar zitten.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist.


*Bron Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

Gonorroe (druiper)

Gonorroe is in Nederland een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa), die vooral prevalent is bij mannen die seks hebben met mannen. Deze soa wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Neisseria gonorrhoeae of gonokok. Onbehandelde gonorroe kan ernstige gevolgen hebben, maar gelukkig is deze goed te behandelen met antibiotica.

Symptomen van gonorroe kunnen optreden enkele dagen tot weken na besmetting en variëren afhankelijk van het geslacht.

Bij vrouwen:
Vrouwen merken niet altijd dat ze gonorroe hebben opgelopen. Enkele mogelijke symptomen zijn:
– Toegenomen vaginale afscheiding die onaangenaam ruikt of pusachtig lijkt
– Bloedverlies tussen menstruaties
– Pijn of irritatie bij het plassen
– Irritatie of jeuk rond de anus
– Slijmerige of pusachtige afscheiding bij de ontlasting
– Keelpijn

Onbehandelde gonorroe kan zich dieper in het lichaam verspreiden, met risico op ontstoken eileiders, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, onvruchtbaarheid en vroegtijdige geboorte.

Bij mannen:
Mannen merken doorgaans dat ze gonorroe hebben opgelopen. Symptomen zijn onder andere:
– Een ‘druiper’: overmatige pusachtige afscheiding uit de plasbuis, geel of groen van kleur
– Pijn of irritatie bij het plassen
– Irritatie of jeuk rond de anus
– Slijmerige of pusachtige afscheiding bij de ontlasting
– Keelontsteking of opgezette klieren in de hals

Onbehandelde gonorroe kan zich dieper verspreiden naar de bijballen of prostaat.

Behandeling van gonorroe:
Gonorroe wordt effectief behandeld met een injectie met antibiotica of pillen. Nacontrole kan soms nodig zijn. Gedurende de eerste week na behandeling kan gonorroe nog steeds besmettelijk zijn, dus het is raadzaam gedurende die periode geen seksueel contact te hebben of ten minste een condoom te gebruiken.

Partners waarschuwen:
Het is belangrijk om je sekspartner(s) op de hoogte te stellen als je gonorroe hebt opgelopen. Partners van de laatste 4-6 weken moeten worden gewaarschuwd als er klachten zijn, anders partners van het afgelopen halfjaar. Zij kunnen zich dan laten onderzoeken, zelfs als ze geen symptomen hebben. Dit is cruciaal voor hun gezondheid en om verdere verspreiding van gonorroe te voorkomen.

Als je het moeilijk vindt om je partner(s) zelf te waarschuwen, kan je gebruik maken van partnerwaarschuwing.nl.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist. | https://247dermatologist.com

 

Favre-Racouchot syndroom

Wat is de ziekte van Favre-Racouchot?

Solaire comedonen zijn mee-eters die vooral voorkomen bij oudere mensen (boven de 60 jaar) met een blanke huid. De term “solair” duidt erop dat deze mee-eters waarschijnlijk zijn ontstaan door jarenlang onbeschermde blootstelling aan de zon. Meestal treffen ze mannen. Andere medische termen zijn de “ziekte van Favre-Racouchot” of “elastoïdosis cutis cystica et comedonica.”

Hoe ontstaat de ziekte van Favre-Racouchot?

Solaire comedonen worden vermoedelijk veroorzaakt door langdurige blootstelling van de huid aan UV-stralen, vooral bij mensen die gedurende vele jaren onbeschermd aan de zon zijn blootgesteld. Deze huidafwijkingen worden vaak waargenomen bij mannen met een buitenberoep, en er zijn aanwijzingen dat roken ook een rol kan spelen.

Hoe ziet de ziekte van Favre-Racouchot eruit?

Op de aan zon blootgestelde delen van het lichaam, met name in het gezicht, de hals en de nek, verschijnen meerdere mee-eters, zowel zwart als geelwit. Kenmerkend is ook dat de overige huid verdikt, stug, rimpelig aanvoelt en een gelige verkleuring vertoont. Dit laatste staat bekend als “solaire elastose” en wordt ook veroorzaakt door langdurige blootstelling aan UV-straling. De combinatie van mee-eters en solaire elastose wordt ook wel de ziekte van Favre-Racouchot genoemd.

Hoe wordt de diagnose van de ziekte van Favre-Racouchot gesteld?

De diagnose wordt visueel gesteld, op basis van uiterlijke kenmerken.

Wat is de behandeling van de ziekte van Favre-Racouchot?

1. Vitamine A zuurcrème: Deze crème kan op doktersrecept verkregen worden en wordt 1-2 keer per dag op de plekjes aangebracht. Het veroorzaakt een lichte schilfering van de huid, waarna de mee-eters worden afgestoten.
2. Lasertherapie: Dit is een kostbare oplossing maar kan effectief zijn. Vaak wordt gekozen voor een gefractioneerde CO2 laser.
3. Het uitlepelen van de mee-eters: Deze behandeling wordt uitgevoerd door een huidtherapeute.

Wat kunt u zelf doen aan de ziekte van Favre-Racouchot?

– Mee-eters niet zelf uitdrukken.
– Dagelijks de huid reinigen: Gebruik milde zeep en water. Eenmaal per week scrubben met een scrubcrème kan de huid gladder maken.
– Bescherm de huid: Bij felle zon blootstelling is het belangrijk de huid te beschermen met zonnebrandcrème.

Gaat de ziekte van Favre-Racouchot vanzelf over?

De mee-eters zijn hardnekkig en keren vaak terug na behandeling. Ze zullen nooit vanzelf verdwijnen.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist. | https://247dermatologist.com

 

Constitutioneel Eczeem

Constitutioneel eczeem (CE) is een veelvoorkomende vorm van eczeem, ook bekend als atopisch eczeem of dauwworm. Hier zijn vragen en antwoorden over CE:

Wat is constitutioneel eczeem (CE)?
Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem die vaak voorkomt en meestal begint voor het eerste levensjaar. Het wordt gekenmerkt door jeuk en gaat vaak samen met aanleg voor hooikoorts, astma en voedselallergie, wat erfelijk is. Hoewel het bij veel kinderen vanzelf verdwijnt, blijft de aanleg bestaan en kan het later terugkeren.

Hoe ziet CE eruit en welke klachten geeft het?
CE veroorzaakt roodheid, bultjes, schilfering en soms blaasjes op de huid. De huid voelt vaak droog en ruw aan. Jeuk is een veelvoorkomend symptoom, wat leidt tot krabwondjes. Het kan op elke leeftijd beginnen en op verschillende delen van het lichaam voorkomen. Bij baby’s staat het ook bekend als dauwworm.

Is CE besmettelijk?
Nee, CE is niet besmettelijk. Het is belangrijk om dit aan anderen te vertellen om onnodige vermijding te voorkomen.

Hoe wordt de diagnose van CE gesteld?
De diagnose wordt gesteld op basis van hoe de huid eruitziet, jeukklachten en de wisselende ernst. Erfelijke aanleg (atopie) speelt een rol, en allergieonderzoek is meestal niet nodig.

Welke behandelingen zijn er voor CE?
– Uitwendige behandeling: Gebruik van vette basiszalf/crème voor de droge huid en medicinale zalf/crème voor eczeemplekken.
– Lichttherapie: UV-licht kan ontstekingsreacties verminderen.
– Inwendige behandeling: Bij onvoldoende controle met zalf of lichttherapie kunnen medicijnen in tabletvorm worden voorgeschreven.

Is CE te genezen?
Symptomen zijn goed te behandelen, maar de aanleg blijft bestaan. CE kan terugkeren, maar is niet te genezen.

Wat kunt u zelf doen?
– Beperk factoren die jeuk en CE verergeren, zoals een droge huid, krabben, keuze van kleding, bescherming tegen irriterende stoffen, vermijden van stress, zwemmen met goede nazorg, etc.

Vooruitzichten:
Het beloop van CE varieert sterk. Bij veel kinderen verdwijnt het, terwijl het bij anderen kan aanhouden tot volwassenheid. Astma en hooikoorts kunnen zich ontwikkelen. Vroegtijdige melding van klachten aan de arts is belangrijk.

Actinische Keratosen

Actinische Keratosen: Veelgestelde vragen

Wat zijn actinische keratosen?
Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht, vooral op delen van het lichaam die vaak aan de zon zijn blootgesteld. Ze variëren in grootte en hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker.

Hoe zien actinische keratosen eruit?
Ze zien eruit als ruwe plekjes op de huid, vaak huidkleurig, rood of bruin. Ze kunnen variëren in grootte en zijn voelbaar voordat ze zichtbaar zijn. Meestal bevinden ze zich op het gezicht, de kale hoofdhuid, handruggen, onderarmen, scheenbenen, en het decolleté.

Hoe krijgt u actinische keratosen?
Overmatige blootstelling aan zonlicht of de zonnebank veroorzaakt actinische keratosen. Mensen met een lichte huid, vooral boven de 60 jaar, hebben meer kans.

Hoe weet uw arts of u actinische keratosen heeft?
De arts kan dit visueel vaststellen, maar soms wordt een klein stukje huid weggenomen voor nader onderzoek (biopt) om andere huidaandoeningen uit te sluiten.

Moet u behandeld worden voor actinische keratosen?
In de meeste gevallen wordt behandeling aanbevolen, vooral als er klachten zijn, veel keratosen aanwezig zijn, of er cosmetische zorgen zijn.

Welke behandelingen zijn er voor actinische keratosen?
Verschillende behandelingen zijn mogelijk, afhankelijk van de ernst. Dit kan variëren van medicijnen tot chirurgische ingrepen.

Wat kunt u zelf nog doen?
Bescherm uw huid tegen zonlicht, draag beschermende kleding, gebruik zonnebrandcrème en vermijd zonnebanken. Houd uw huid zelf goed in de gaten.

Wanneer moet u naar de dermatoloog?
Bij veranderingen zoals groei, verdikking, pijn, of niet genezende wondjes. Goedaardige plekjes moeten na 6 tot 8 weken vanzelf verdwijnen.

Hoe groot is het risico op het krijgen van huidkanker?
Het risico op plaveiselcelcarcinoom in een gebied met actinische keratosen is ongeveer 1% bij minder dan vijf plekjes en stijgt naar 20% bij meer dan 20 plekjes. Regelmatige controle is belangrijk.

Behandeling bij overmatig zweten (hyperhidrose)

Injecties tegen overmatig zweten

Een relatief nieuwe aanpak om overmatig zweten (hyperhidrose) te verminderen, is het gebruik van eiwit injecties die worden geproduceerd door de bacterie Clostridium. Dit medicijn wordt met kleine injecties rechtstreeks in de huid geïnjecteerd op plekken waar overmatig zweet wordt geproduceerd, zoals in de oksels.

Effect van de behandeling:
Het effect van deze behandeling is vaak zeer effectief, maar helaas van tijdelijke aard. Na 3 tot 9 maanden keren de symptomen van overmatig zweten doorgaans terug. Daarom is het noodzakelijk om de behandeling regelmatig te herhalen.

Pijn en specifieke overwegingen:
De injecties kunnen als pijnlijk worden ervaren, vooral op handen. Specifiek voor handbehandelingen kan een speciale verdoving worden toegepast, omdat de handen gevoeliger zijn. Er bestaat echter een risico dat de spieren van de handen enkele weken tot maanden verlamd raken na de behandeling.

Hoewel deze behandeling effectief is in het verminderen van overmatig zweten, moeten patiënten zich bewust zijn van de tijdelijke aard van de resultaten en de mogelijke risico’s, vooral bij handbehandelingen. Het is raadzaam dit met een arts te bespreken en alle vragen of zorgen aan te kaarten alvorens de behandeling te ondergaan

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist. | https://247dermatologist.com