Skip links

Juveniele plantaire dermatose

Wat is juveniele plantaire dermatose?

Juveniele plantaire dermatose is een huidaandoening aan de voetzolen die vooral bij kinderen voorkomt. Het is een vervelende en chronische irritatie van de voeten, en het treft bijna uitsluitend kinderen. Andere namen voor deze aandoening zijn onder andere “atopische wintervoeten,” “voorvoet eczeem,” of “dermatitis plantaris sicca.” Het komt vooral voor bij kinderen die aanleg hebben voor allergieën, zoals kinderen met eczeem, hooikoorts, astma, of voedingsallergieën. De piekleeftijd waarop het begint, ligt tussen 4 en 7 jaar, en het komt zelden voor bij kinderen jonger dan 1 jaar.

Hoe ontstaat juveniele plantaire dermatose?

Juveniele plantaire dermatose wordt gezien als een lokale, chronische irritatiereactie aan de voeten. De meeste patiënten hebben atopisch eczeem of een gevoelige, droge huid. Enkele factoren die hierbij een grote rol spelen, zijn onder andere het dragen van (te) nauwsluitende synthetische schoenen, zoals rubberen laarzen in de wintermaanden, en het gebruik van niet-absorberende sokken, zoals sokken gemaakt van polyester of nylon. Dit leidt tot overmatig transpireren. Soms ervaren patiënten ook klachten aan de vingertoppen, vermoedelijk door het dragen van afsluitende handschoenen of wanten. Kortom, het constant vochtig worden en afdrogen van gevoelige huidgebieden leidt tot een chronische irritatiereactie.

Hoe ziet juveniele plantaire dermatose eruit?

De symptomen zijn vooral merkbaar tijdens de wintermaanden. Er is een bijna volledig symmetrische huidafwijking op delen van de voeten die in contact komen met de schoenen, zoals de bal van de voeten, de toppen van de tenen, en de hielen, terwijl de instap gespaard blijft. De aangetaste huid is droog, rood en schilferig. Later wordt de huid dun, wat leidt tot gemakkelijk ontstaan van (pijnlijke) kloofjes. Lopen kan ook pijnlijk zijn. De eerste afwijkingen treden meestal op aan de grote teen, en soms zijn ook de vingertoppen aangetast.

Hoe wordt de diagnose van juveniele plantaire dermatose gesteld?

In de meeste gevallen wordt de diagnose visueel gesteld. Soms kan het lijken op een voetschimmel, hoewel bij deze laatste de roodheid en schilfering nooit zo symmetrisch zijn. Om een contactallergie voor schoenen uit te sluiten, kan soms een allergietest worden uitgevoerd, de zogenaamde “plaktesten.”

Wat is de behandeling van juveniele plantaire dermatose?

Het is belangrijk om de voeten constant vet te houden. ‘s Ochtends voor schooltijd moeten de voeten worden ingevet, en zodra de sokken uitgaan bij thuiskomst, moeten de voeten opnieuw worden ingevet om uitdroging van bezwete voeten te voorkomen. Meestal schrijft de dermatoloog ook zalven voor die een hoornoplossend middel bevatten, zoals ureum of salicylzuur. Het gebruik van geparfumeerde of perubalsem bevattende zalven moet worden vermeden. Bij verergering kan een corticosteroïde crème worden voorgeschreven. In ernstige gevallen, met uitgebreide en pijnlijke kloofjes, wordt volledige bedrust aanbevolen, wat meestal binnen enkele dagen bijna volledig herstel oplevert.

Wat kunt u zelf doen aan juveniele plantaire dermatose?

Het is raadzaam om de voeten zo vet mogelijk te houden en overmatig zweten te voorkomen. Draag geen afsluitende schoenen, zoals rubberen laarzen, en synthetische sokken tijdens de winterperiode. Om zweet beter op te nemen, kunnen twee paar katoenen sokken over elkaar worden gedragen. In de zomermaanden is het goed om schoenen te dragen die de voeten goed kunnen laten ademen.

Gaat juveniele plantaire dermatose vanzelf over?

Ja, juveniele plantaire dermatose verdwijnt spontaan bij het begin van de adolescentie. De aandoening heeft een chronisch verloop, met verergeringen tijdens de wintermaanden die meestal 1 tot 2 weken duren en één keer per jaar optreden, maar soms ook 5 tot 10 keer. Overmatig zweten en het gebruik van synthetisch schoeisel worden dan vaak genoemd als uitlokkende factoren.

Indien u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen via de ‘start behandeling’ knop op 247dermatologist. | https://247dermatologist.com