Skip links

Actinische Keratosen

Actinische Keratosen: Veelgestelde vragen

Wat zijn actinische keratosen?
Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht, vooral op delen van het lichaam die vaak aan de zon zijn blootgesteld. Ze variëren in grootte en hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker.

Hoe zien actinische keratosen eruit?
Ze zien eruit als ruwe plekjes op de huid, vaak huidkleurig, rood of bruin. Ze kunnen variëren in grootte en zijn voelbaar voordat ze zichtbaar zijn. Meestal bevinden ze zich op het gezicht, de kale hoofdhuid, handruggen, onderarmen, scheenbenen, en het decolleté.

Hoe krijgt u actinische keratosen?
Overmatige blootstelling aan zonlicht of de zonnebank veroorzaakt actinische keratosen. Mensen met een lichte huid, vooral boven de 60 jaar, hebben meer kans.

Hoe weet uw arts of u actinische keratosen heeft?
De arts kan dit visueel vaststellen, maar soms wordt een klein stukje huid weggenomen voor nader onderzoek (biopt) om andere huidaandoeningen uit te sluiten.

Moet u behandeld worden voor actinische keratosen?
In de meeste gevallen wordt behandeling aanbevolen, vooral als er klachten zijn, veel keratosen aanwezig zijn, of er cosmetische zorgen zijn.

Welke behandelingen zijn er voor actinische keratosen?
Verschillende behandelingen zijn mogelijk, afhankelijk van de ernst. Dit kan variëren van medicijnen tot chirurgische ingrepen.

Wat kunt u zelf nog doen?
Bescherm uw huid tegen zonlicht, draag beschermende kleding, gebruik zonnebrandcrème en vermijd zonnebanken. Houd uw huid zelf goed in de gaten.

Wanneer moet u naar de dermatoloog?
Bij veranderingen zoals groei, verdikking, pijn, of niet genezende wondjes. Goedaardige plekjes moeten na 6 tot 8 weken vanzelf verdwijnen.

Hoe groot is het risico op het krijgen van huidkanker?
Het risico op plaveiselcelcarcinoom in een gebied met actinische keratosen is ongeveer 1% bij minder dan vijf plekjes en stijgt naar 20% bij meer dan 20 plekjes. Regelmatige controle is belangrijk.